Comanda cat

Submitted by admin on Wed, 03/14/2018 - 16:45

Comanda cat este folosita pentru a concatena fisiere, unul dupa celalalt, si a directiona directiona rezultaul catre iesirea standard (Standard Output). Chiar daca cat este o unealta pentru a concateva fisiere, este folosita si pentru a vizualiza continutul unor fisiere. Pentru a exemplifica utilizarea acestei comenzi, vom folosi doua fisiere create cu touch si editate cu editorul vi:

Comanda cat nu este folosita douar pentru a concatena doua sau mai multe fisiere fisiere si a afisa continutul in terminal. Ea poate fi folosita si doar pentru a afisa continutul unui fisier asa cum este folosita comanda less si more. Avantajul comenzii cat fata de comanda less apare atunci cand doresti sa pastrezi interfata bash pentru a rula alte comenzi si poate fi utila in crearea unor scripturi care redirectioneaza continutul unor fisiere catre alte fisiere. In exemplul de mai sus (cat file1 file2), ouputul (Standard Output/Iesirea Standard) comenzii cat a fost redirectionata catre fisierul file3. In imaginea de mai jos avem afisat continutul lui file3 dupa ce fisierele file1 si file2 de la exemplul anterior au fost concatenate:

Comanda cat ofera urmatoarele optiuni:

 

-A,

-n, --number

-E, --show-ends

-b, --number-nonblank

-s, --squeeze-blank

-T, --show-tabs

-v, --show-nonprinting

-t

--help

--version

--show-all

--number

--show-ends

--number-nonblank

--squeeze-blank

--show-tabs

--show-nonprinting

 

 

 

In imaginile de mai sunt exemplificate toate aceste optiuni cu exceptia optiunii -v (--show-nonprinting) care este prezentata intr-un alt articol:

 

Categorii